Simbolul

> Cristian VĂLIANU

Cursul istoriei mondiale ne arată că veşnicia nu are nicio legătură cu vremelnice tratate şi înţelegeri, cărţile fiind pline de amintiri despre marile imperii ce păreau a nu avea sfârşit. Mărul care l-a inspirat pe Sir Isaac Newton să scrie teoria gravitaţiei are o simbolică legătură cu veşnicia, cel de astăzi căzând din copac la fel ca cel de acum 10.000 de ani, perpendicular pe pământ.

Şi iată că, ieri, în a doua zi de Rusalii, când sărbătoarea Sfintei Treimi luminează ortodoxia cu puterea „Preasfântului şi de viaţă făcătorul şi întrutot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu”, românii de pretutindeni au mai avut un prilej de bucurie, căci, la data de 24 iunie, în fiecare an, începând din 2013, este sărbătorită Ziua Universală a Iei (Ziua Iei). Având ca start anul 2012, eforturile comunităţii online „La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu, s-au concretizat în evenimente la nivel naţional şi mondial, o adevărată mişcare culturală care a readus în actualitate cămaşa şi portul tradiţional românesc, la nivel naţional reuşindu-se ca, în iunie 2022, să fie promulgată legea pentru instituirea zilei de 24 iunie ca „Ziua Iei”, poate nu întâmplător de Sfânta Treime.

Tot ieri, am aflat că, după folosirea de către compania Louis Vuitton a modelului iei specifice zonei Sibiului ca sursă inspiraţională pentru unele piese din colecţia „LV By The Pool” 2024, Ministerul Culturii a deschis un dialog cu reprezentanţii grupului Louis Vuitton Moët Hennessy, care vizează o serie de evenimente şi expoziţii de punere în valoare la nivel mondial a iei şi a artizanilor din România.

E foarte posibil ca această colaborare ce are în centru ia să aibă un succes mai mare decât cel pe care l-a avut campania din urmă cu ceva ani, de punere în valoare a brandului turistic naţional, ce a costat o avere şi s-a risipit ca frunza în vânt fără a se mai auzi vreodată de vreun oarece câştig pentru creşterea industriei ospitalităţii din ţara noastră.

Şi pentru că vorbim de succes, în 2022, UNESCO a aprobat înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii a elementelor „Artei cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”. Da, România şi Republica Moldova, dincolo de graniţele vremurilor, au un simbol recunoscut la nivel mondial ca element comun de identitate culturală.

Un simbol.

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI