.:Cotidian independent al județului Suceava                        Ziarul în care poți avea încredere:.

Crai nou nr. 6684 :: sâmbătă, 25 octombrie 2014 (ediție arhivată)

Dimensiunea textului: Text de dimensiune mica.Text de dimensiune medie.Text de dimensiune mare. Știrile www.crainou.ro în format RSS

S-a stabilit

„Interlopii“ rămân în arest

de Mugur GEU, redactor |21.01.2006|

 


Curtea de Apel Suceava a respins, ieri, recursul depus (împotriva măsurii arestării preventive) de inculpații Ionel Țârdea, de 31 de ani, Dumitru Bârtoiu (cunoscut drept Dan Popovici), de 33 de ani, ambii din Dumbrăveni, și de Iosif Alexandrovici, zis Ioji, de 37 de ani, din Gura Humorului. Aceștia sunt acuzați de statul român de infracțiuni legate în principal de trafic de persoane. Precizăm că, în dosarul instrumentat de DIICOT Suceava, mai figurează 14 învinuiți (inculpați) împotriva cărora instanța nu a luat măsura arestării preventive.

Ora 9. Ger de crapă pietrele. Intrarea din spate, aflată în-că în construcție, a Palatului de Justiție. Rând pe rând, personaje cu spatele bine făcut și grumajii încercați își arată fizicul în zonă. Prieteni sau cunoscuți ai inculpaților. Nici urmă de ostilitate împotriva presei. Ora 9,30. Cunoscuții inculpaților se înmulțesc, din cauza gerului unii chiar lansează glume nevinovate asupra altora din cercul lor: „Bă, cipilica asta o avea Băsescu demult!”. Se înjură amical.

Ora 9, 42. Intră inculpații încadrați de sumedenie de polițiști de la DPIR. Poze din partea ziariștilor cât și cum se poate. Nici urmă de ostilitate din partea celor veniți să asiste la proces. În sala de judecată nu este permis accesul publicului până la venirea completului de judecată și a procurorului de ședință. Surpriză însă: când acesta apare, adică onor completul, un polițai (jandarm?) vine să mă întrebe direct: „De la ce ziar sunteți?” „De ce, scrie pe fața mea că aș fi ziarist? Procesele sunt pu-blice”. „Nu, trebuie să cereți acordul președintelui Curții”. „Îl cer, tată!”, și mă iau după jăndar în căutarea acceptului. Mă lasă în așteptare și mă lasă. Cap de gumă, nu mai aștept, căci nu mai am răbdare și nici măcar tutun. Vine într-un târziu jăndarul și-mi spune că mai trebuie acceptul președintelui de complet. „Sănătate!” (În sală nu a intrat nimeni, nici măcar pasărea cerului).

Am aflat pe urmă, din gura avocatului Laurian Ostaficiuc: „Nu sunt dovezi împotriva clienților mei în această fază a procesului. Eu am invocat, în principal, lipsa de probe. Credem că, în mod tendențios, Parchetul nu a audiat toate persoanele implicate, căci, dacă acest lucru s-ar fi petrecut, declarațiile lor ar fi susținut cu tărie nevinovăția cli-enților mei. Cauza se judecă în ședință secretă, pentru că, din câte știu, e vorba și de mi-nori” (n. red.: Laurian Ostaficiuc este apărătorul lui Dan Popovici și al lui Gheorghe Buruiană, zis „Geo”, ultimul cercetat în stare de libertate).

Am contactat-o, firesc, și pe doamna Veronica Dumitrașcu, vicepreședintele interimar al Curții de Apel, căreia i-am cerut lămuriri. „Ședința a fost secretă, potrivit artico-lului 24 din Legea 678/2001, la cererea avocatului unuia dintre inculpați”, ne-a spus domnia sa.

Cei trei rămân în stare de arest preventiv cel puțin până pe 16 februarie.

Sus