„O, ce veste minunată !”

Puţine de tot sunt asociaţiile din zona Rădăuţilor care desfăşoară activităţi culturale în cadrul cărora să mobilizeze oameni. Printre acestea se numără Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina şi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Speranţa”. Ultima beneficiază şi de amenajarea unui club în care, într-o anumită zi a lunii, vin membrii săi şi nu numai, pentru a participa la activităţi culturale.

Aşa s-a întâmplat şi de data aceasta. Membrii săi, precum şi alte persoane, au venit pentru a desfăşura o activitate în întâmpinarea sărbătorii Naşterii Domnului. Întrucât ciclul sărbătorilor de iarnă a început cu sărbătorirea Sf. Andrei, continuând cu cea a Sf. Nicolae, am considerat că putem sărbători şi Naşterea Domnului cu câteva zile înainte.

Dna Ana Marcu, preşedinte, a deschis manifestarea. Câţiva dintre membrii noştri au vorbit despre semnificaţia lunii decembrie, solstiţiul de iarnă, Moş Ajun şi Moş Crăciun (de unde provine numele de Moş Crăciun, legenda lui, cum şi-l închipuie românii, despre legenda vâscului, bradul de Crăciun, despre obiceiuri de Crăciun la români şi obiceiuri pitoreşti din diferite ţări ale lumii). Printre ei s-au numărat ec. Ion Burciu, înv. Gheorghe Dascălu, Oltea Lungoci şi Adrian Şindilaru. Ultimii doi au recitat poezii proprii cu tematică religioasă.

Mihai Hrincescu şi Ionuţ Buliga au susţinut un mini-concert de colinde, de balade şi muzică tânără, interpretate vocal de cei doi, acompaniaţi de cobză (Mihai) şi chitară (Ionuţ). Participanţii, fermecaţi de colinde, s-au alăturat celor doi interpreţi, care au avut bunăvoinţa să cânte mai multe piese decât şi-au propus iniţial.

Cadrul necesar a fost asigurat prin prezenţa unui brad împodobit pentru sărbătoarea Crăciunului, cu ghirlande şi lumânări aprinse.

Manifestarea s-a încheiat cu o gustare şi ciocnirea unui pahar de vin, plus multă veselie, participanţii manifestându-se prin cântarea mai multor colinde.

Cu toţii au plecat mai bogaţi sufleteşte, dar şi cu un plic realizat special pentru eveniment. Pe el, un tablou color al naşterii lui Iisus, un grup de copii colindători şi o strofă de colindă: „O, ce veste minunată!/ În Betleem se arată/ Astăzi s-a născut/ Cel făr-de-nceput/ Cum au zis proorocii”. (Text şi foto: GH. DOLINSKI)

 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI