Tinerii au salvat România

N-am reţinut cui aparţine afirmaţia din titlu. Am auzit-o în ziua votului, imediat după orele 19, când rezultatele neoficiale deja circulau pe reţelele de socializare, ba chiar şi pe site-uri ceva mai pretenţioase. Căci în România a ţine un secret, e vorba de firmele desemnate să realizeze exit-pollurile, înseamnă curată pierdere de vreme.

Cum se naşte o speranţă

Însă o astfel de afirmaţie devenită laitmotivul săptămânii ce a urmat are nevoie de argumente.

  1. Candidatul mai tânăr, Victor Ponta, 42 ani, avea din capul locului un avantaj şi credeam că oferta sa electorală dedicată tinerilor şi dublată de funcţia de prim-ministru, păstrată inclusiv pe perioada campaniei, îi va aduce destule voturi pentru a câştiga preşedinţia. Ei bine, n-a câştigat-o, unul din motive fiind că doar 30% dintre cetăţenii sub 30 de ani l-au votat.
  2. Candidatul mai matur, Klaus Iohannis, 55 ani, s-a bazat în discursurile din campanie pe tineri, le-a vorbit despre reformele din educaţie şi economie, despre crearea de noi locuri de muncă şi, beneficiind de credibilitate, a obţinut 70% dintre voturile generaţiei sub 30 de ani. Mai mult decât dublu. Tinerilor li s-au adăugat numeroase voturi din generaţia celor sub 60 de ani.

Revoluţia tinerilor

Din imaginile televizate cu cozi kilometrice la secţiile de votare din diaspora rezultă aceeaşi concluzie: majoritatea votanţilor e alcătuită preponderent din tineri, apoi din maturi şi foarte rar din persoane în vârstă. Numai că, la secţiile de votare din ţară situaţia este alta: campania lui Victor Ponta a vizat mai ales persoanele în vârstă, tocmai cei care au ieşit primii la vot. Se înţelege că afirmaţia din titlu se referă expres la tinerii alegători din străinătate şi la studenţii din campusurile noastre universitare. A lor e „revoluţia”, s-a spus. De la ei a pornit bulgărele de zăpadă care a produs „miracolul electoral”. Din solidaritate cu ei, cu drepturile şi libertăţile lor, părinţi, rude, cunoscuţi şi necunoscuţi au ieşit din casă şi au votat.

Un miracol şi un şoc

Însă a vorbi de miracole când am văzut cu toţii realitatea din ziua votării mi se pare o exagerare. La fel şi a vorbi despre salvarea României. În fapt, este vorba de atingerea pragului de normalitate europeană a conştiinţei cetăţeneşti: 11,5 milioane de români şi-au fructificat dreptul constituţional de vot (62,04%). Cele ce au surprins, însă, au fost viteza de reacţie a alegătorilor în perioada de doar două săptămâni dintre cele două tururi de scrutin şi schimbarea radicală a atitudinii din primul tur.

Nu doar manifestaţiile, protestele, cozile din diaspora au produs şocul. A mai fost şi altceva: campania foarte agresivă a majorităţii de guvernământ şi a candidatului acesteia, Victor Ponta. O asemenea campanie nu putea prevesti nimic bun. Iar intervenţiile jandarmilor şi ale poliţiştilor din Castellon de la Plana, Valencia, Torino, Paris, Londra, München, Roma, Viena…, în primul sau în al doilea tur, au creat bulgărele de zăpadă care s-a rostogolit peste mai toată ţara.

E pentru ţara ta !

Au fost şi câteva scene impresionante: unui copil obosit, carabinierul îi spune: „Un po’ di pazienza! E’ per la tua nazione”. Nu ştiu dacă asta a fost replica hotărâtoare, dar am înţeles rapid că românii lucrători în cele ţări străine au o experienţă de viaţă în plus faţă de noi, experienţă care, iată, a fost pusă în slujba întregii comunităţi româneşti.

Viteza mare de reacţie are şi o explicaţie tehnică: informaţiile de la alegătorii din străinătate au ajuns la confraţii lor din România în câteva fracţiuni de secundă, iar imaginile cu miile de tineri în ploaie, rebegiţi de frig şi la cozi nesfârşite au produs schimbarea percepţiei. Astfel că după orele prânzului procentele lui Klaus Iohannis au început să crească.

Fireşte că sacrificiul tinerilor din străinătate e dătător de mari speranţe, dar victoria nu este doar a lor, ci a tuturor alegătorilor care şi-au exprimat opţiunea. Iar aici se cuvine o remarcă: Silviu Brucan a greşit cu numai cinci ani celebra sa previziune. Da, României i-au fost necesari nu 20, ci 25 ani pentru a înţelege democraţia şi a lupta pentru libertatea tuturor cetăţenilor ei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI